Kawiarnia Przemian

W naszej kawiarni pop up czeka na Ciebie specjalne festiwalowe menu. Będą dania oparte na sezonowych i lokalnych produktach, słone i słodkie przekąski, napoje w różnych odsłonach oraz selekcja kaw speciality wraz ze specjalną kompozycją festiwalową. Nie zabraknie także spotkań #przywspolnymstole – warsztatów i degustacji.  

Gospodarze kawiarni: praska Żona Krawca i wolska CzyKawka.  

Warsztaty #przywspolnymstole 

Jesień to czas zbiorów ostatnich plonów oraz zabezpieczania zapasów na zimę. W domowych spiżarkach nie może zabraknąć kiszonek, które są ogromnym wsparciem dla organizmu. Jak i co kisić? Jakie proporcje są najlepsze? Jak wykorzystać resztki owoców czy warzyw, aby zrobić smaczne kiszonki? Dowiesz się tego przy wspólnym stole.

Piotr Ciemny I Chwasty od kuchni 

7 października (sobota), godz. 12.00–13.30 

Piotr Ciemny, autor profilu Piotr Ciemny 🌿 chwasty / dzikie zioła (@chwastyodkuchni) kucharz, pasjonat natury, fermentacji i kuchni roślinnej, a także autor książek Chwasty od kuchni oraz Dzikie zioła sezonowo, przygotuje z uczestnikami warsztatów: 

  • domowy sos chili z dodatkiem owoców; 
  • kiszonego kalafiora wraz z rdzeniem, liśćmi i różyczkami; 
  • kiszone pieczone buraki. 

Liczba miejsc: 20  

Organizator zapewnia wszystkie potrzebne materiały. Warsztat jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz.

Kaja Nowakowska I Mead Ladies  

8 października (niedziela), godz. 12.00–13.30 

Mead Ladies to Kaja Nowakowska i Gosia Ruszkowska – pasjonatki dzikich roślin jadalnych i leczniczych, grzybów oraz dawnych technik przetwórczych. Promotorki zielonego stylu życia i gotowania. Autorki książek Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin oraz Dzikie kiszonki i inne fermentacje, a także bloga Dzika kuchnia, naturalne kosmetyki, spacery botaniczne (meadladies.pl)

Podczas warsztatów z Kają przygotujesz: 

  • kombuchę niebieską,  
  • nastaw na utlenianą herbatę z sezonowych dzikich roślin, 
  • nastaw na ocet z owoców jesieni (np. z dzikimi jabłkami, dodatkiem głogu i ulęgałek). 

Liczba miejsc: 20  

Organizator zapewnia wszystkie potrzebne materiały. Warsztat jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz.

Degustacje 

Skosztuj lokalnych, jakościowych produktów tworzonych przez pasjonatów, którzy o swojej pracy mogliby mówić bez końca. Czekają na Ciebie dwie aromatyczne podróże – do świata kawy oraz herbaty.  

ROST Coffee That Cares 

7 października (sobota), godz. 18.00 

ROST Coffee That Cares (rost-warsaw.com), palarnię kaw speciality otworzyli Krzysiek Rzyman i Alex Tęcza. Znają się od kilku lat, pierwszy raz o otwarciu palarni rozmawiali w 2021 roku na platformie Clubhouse. Od słów przeszli do czynów, tworząc zupełnie nową jakość na rynku speciality. Ich palarnia maksymalnie koncentruje się na produkcji przyjaznej środowisku. Współpracują z najbardziej zrównoważonymi importerami zielonego ziarna, a ich kawa dostępna jest w kompostowalnych opakowaniach (obejmuje to również etykiety!). 

Podczas cuppingu skosztujemy m.in. ich nowej, premierowej kawy speciality. Brazylia Fazenda Pinheiro została stworzona z ziarna odmiany Catuai. Charakteryzuje się bardzo wysoką słodyczą i owocowym smakiem, z wyczuwalnymi nutami mirabelki, nugatu i mlecznej czekolady.  

Czas trwania: ok. 60 min  

Liczba miejsc: 20  

Udział w degustacji jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz.  

MEDUZYNA 

8 października (niedziela), godz. 18.00 

Magda i Filip chcieli stworzyć warszawski minibrowar kombuchy, w którym mogliby połączyć swoje pasje do świata herbat i win. Meduzyna Kombucha powstała na początku 2020 r. i nieustająco się rozwija. Serwowana jest w najlepszych restauracjach w Polsce, a w 2022 r. zdobyła nagrody w międzynarodowym konkursie Great Taste Awards. 

Kombucha, czyli fermentowana herbata, po raz pierwszy pojawiła się w Polsce ponad 100 lat temu. Meduzyna powstaje z wysokiej jakości ekologicznych składników przy użyciu tradycyjnej rzemieślniczej metody zbliżonej do procesu produkcji wina musującego. 

Zapraszamy do świata herbat, pełnego aromatów, charakterystycznych dla ogrodów herbacianych w Nepalu, Chinach i Indiach.  

Czas trwania: ok. 60 min  

Liczba miejsc: 20  

Udział w degustacji jest bezpłatny, obowiązuje rezerwacja miejsca poprzez formularz.