Festiwal Przemiany 2019

Jaka czeka nas przyszłość? Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Ostatni moment, by spróbować ocalić planetę, jest właśnie teraz. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, czy i jak je wykorzystamy.

Użyj strzałek do przechodzenia między zakładkami

3 października, godz. 18.00 
Centrum Nauki Kopernik
Sala audytoryjna, poziomy 0 i 1 

więcej

Śpimy. Śpimy po obfitym posiłku. Nieprzytomni od nadmiaru, nie chcemy zastanawiać się nad konsekwencjami szybkiej, taniej konsumpcji. Ta wystawa wyrywa z drzemki. Każe trzeźwo przyjrzeć się faktom związanym z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. Konfrontuje z tym, co jest – aby zachęcić do wzięcia odpowiedzialności za to, co będzie. Wspiera nas w tym nauka i technologia, które proponują różne alternatywy na przyszłość.

więcej

W jaki sposób zachować świeżość żywności, wykorzystując do tego prawa fizyki? Czym jest refraktometr? Jaki ślad węglowy zostawiamy po sobie kupując truskawki w grudniu? Czy grzyby pleśniowe odgrywają rolę czarnych charakterów, czy też superbohaterów w aspekcie zmian klimatycznych?

więcej

W 2050 r. na Ziemi będzie mieszkać 9 mld ludzi! Aby wyżywić ich wszystkich, trzeba zwiększyć produkcję o co najmniej o 35 % i znacznie zmniejszyć skalę marnowania jedzenia. Coraz częściej słyszymy o konieczności wprowadzenia „zrównoważonej” produkcji, konsumpcji i utylizacji żywności. W Showroomie Przemian zaprezentujemy rozwiązania, które mogą nam w tym pomóc.

więcej

4 października, 12.00–17.00
5 października, 11.00–15.45
6 października, 11.00–14.35

więcej

codziennie, 3-6 października
Centrum Nauki Kopernik

Wojciech Bąkowski — koncert biletowany
pozostałe koncerty: wstęp bezpłatny, rejestracja nie jest wymagana

więcej

Ucztowanie było kiedyś rozrywką towarzyską, okazją do zacieśniania więzi, rozmów i dyskusji. Wspólne spożywanie posiłku łączyło rodziny (niedzielne obiady), przyjaciół (hucznie obchodzone imieniny i urodziny) oraz nieznajomych (oficjalne, „proszone” przyjęcia). Wystarczył suto zastawiony stół i grono innych ludzi, by miło spędzić czas.

więcej

Pokolenie, które teraz jest w wieku szkolnym za parę lat będzie musiało mierzyć się z problemami wygenerowanymi przez współczesność. Przyszłość należy do nich. Zamiast czekać aż nadejdzie, młodzi ludzie już dziś starają się mieć na nią wpływ. Wykorzystują swoją pomysłowość, nowe technologie oraz narzędzia fabrykacji by rozwiązywać problemy produkcji, przechowywania i marnowania żywności.

więcej

Science espresso to krótkie, kameralne spotkanie w nieformalnej atmosferze. Jego ideą jest sprowokowanie dialogu między społeczeństwem, a reprezentującymi dany obszar ekspertami.

więcej

Projekcja filmowa i dyskusja panelowa,
inspirowana filmem oraz książką „Władcy jedzenia”.

więcej

Są takie wydarzenia, które szczególnie umilą oczekiwanie na Festiwal Przemiany. Jeśli już dziś czujecie nieodparty głód rozmów o przyszłości jedzenia, wybierzcie się na nie. Zapraszamy na „degustacje” w różnych instytucjach. Nabierzcie apetytu na więcej.

więcej

Zazwyczaj nie lubimy zmian. Nawet się ich boimy. Dobrze czujemy się w znanych, bezpiecznych sytuacjach, pozwalających nam pozostawać w swojej strefie komfortu.

więcej


Chyba nic nie łączy ludzi z naturą bardziej bezpośrednio niż żywność. Rozwój naszej cywilizacji od samego początku determinowało odkrywanie i przetwarzanie różnorodnych źródeł pokarmu – coraz bardziej ekspansywne, masowe i ingerujące w zastany kształt środowiska. W końcu ten nieposkromiony apetyt zawiódł nas w ślepą uliczkę. Gigantyczne hodowle zwierząt są siedliskiem antybiotykoopornych superbakterii i przyczyniają się do katastrofy klimatycznej, emitując gazy cieplarniane. Monokulturowe uprawy niosą ze sobą ryzyko utraty bioróżnorodności. Wysoko przetworzony pokarm niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie i sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych. Marnujemy ogromne ilości energii i wody, a także samej żywności – wyrzucamy jej więcej, niż potrzeba do wykarmienia wszystkich głodujących ludzi na świecie. To ostatni dzwonek, by otrząsnąć się z apatii i zaprojektować bardziej zrównoważoną przyszłość żywności: przyjazną środowisku, etyczną i sprzyjającą naszemu zdrowiu. Taką szansę dają nam nauka i technika – choć to w dużej mierze one doprowadziły nas do obecnego impasu. Nowoczesna biotechnologia pozwala z imponującą precyzją tworzyć nowe odmiany roślin oraz czyste mięso (z komórek pobranych od żywego zwierzęcia, bez uboju). Znamy skuteczne i bezpieczne środki ochrony roślin, innowacyjne metody konserwacji żywności, a automatyzacja upraw, hodowli i dystrybucji pomaga dbać o oszczędzanie zasobów oraz bezpieczeństwo produktów. Nauka i technika nie uratują jednak świata same. Wiele zależy od nas – konsumentów. Nasze osobiste wybory żywieniowe nie tylko określają naszą tożsamość, ale także wpływają na globalne zmiany. 

Na tegorocznym Festiwalu Przemiany poznamy produkty, prototypy i procesy, w których wykorzystuje się rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem. Przyjrzymy się również statystycznej skuteczności protestów i bojkotów, a także lobbingu, którego na całym świecie podejmują się wielkie organizacje aktywistyczne, opierając swoje postulaty na drobiazgowych śledztwach i badaniach naukowych. Spróbujemy zrozumieć złożone mechanizmy psychologiczne i społeczne, stojące za zmianą przyzwyczajeń, rozpowszechnianiem się pseudo- lub wprost antynaukowych mitów o żywności, brakiem zaufania do ekspertów czy też ogólną obojętnością wobec problemów związanych z żywnością i żywieniem. Poszukamy też szansy na to, by spożywanie posiłków znów miało charakter wspólnotowy w ramach nowego, odpowiedzialnego społecznie systemu żywnościowego.

Bohaterowie Przemian

Lista partnerów Festiwalu Przemiany 2019