W Polsce w skrajnym ubóstwie żyje ok. 2,5 mln osób, a 1/4 Polaków ze względów ekonomicznych nie spożywa pełnowartościowych posiłków. Z drugiej strony marnujemy ok. 9 mln ton żywności rocznie. To dużo, czy mało? Czy ode mnie coś zależy w tym względzie? Czym jest marnowanie żywności i na jakich etapach do niego dochodzi? Jakie są przyczyny i skutki marnowania żywności, co zrobić by ograniczyć skalę tego zjawiska? To tylko niektóre z pytań na które staraliśmy się udzielić odpowiedzi podczas webinarium.
Webinarium poprowadziła dr inż. Małgorzata Miśniakiewicz z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
Marnowanie żywności - zobacz prezentację
Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym - zobacz materiał dodatkowy
Marnowanie żywności. Dlaczego wyrzucamy aż tyle jedzenia? - przeczytaj artykuł na ncez.pl
Nie marnuj jedzenia 2019 - Raport Federacji Polskich Banków Żywności
Marnowanie żywności – problem, który dotyczy każdego z nas - przeczytaj artykuł na www.portalspozywczy.pl
Wydarzenie zorganizowane było w ramach europejskiego projektu BLOOM, którego celem jest m.in. upowszechnienie wiedzy na temat biogospodarki. Projekt finansowany jest z programu Horyzont 2020; nr umowy 773983.