Ile pyłku udźwignie pszczoła? Co jest przysmakiem murarek? Czy trzeba bać się szerszeni? Podczas ekologicznych warsztatów rodzinnych przekonacie się, dlaczego powinniśmy kochać zapylacze.
sobota 19.06, godz. 10.30
Zapraszamy do bzyczącego, tętniącego życiem świata pracowitych owadów. Będzie „jak w ulu”. Nauczycie się odróżniać pszczołę od trzmiela, osy i szerszenia. Przyjrzycie się budowie kwiatów i mechanizmom przenoszenia pyłku z pręcików na słupek. Sprawdzicie, jakich owoców nie byłoby, gdyby nie istniały owady. Samodzielnie skonstruujecie poidełko i karmnik, a także poznacie sprawdzone metody „wypraszania” z domu niechcianych owadzich gości.
Będzie także okazja, by zastanowić się jak wspólnie działać na rzecz ratowania pszczół i innych zapylaczy oraz ich roli w zachowaniu bioróżnorodności. Warsztaty poprowadzi Staszek Łoboziak – autor filmów przyrodniczych z cyklu „Okiem biologa”, przygotowywanych na Facebooku Centrum Nauki Kopernik. Pomagać mu będzie Szymon Filipowicz.
Partnerem cyklu pokazów ekologicznych w Centrum Nauki Kopernik jest Bank BNP Paribas.